Güneş, Saniye Gül

Loading...
Profile Picture
Name Variants
S.,Güneş
Saniye Gül, Güneş
Güneş, Saniye Gül
G.,Saniye Gul
Saniye Gul, Gunes
G., Saniye Gul
G.,Saniye Gül
Gunes, Saniye Gul
S.G.Gunes
S., Gunes
S.G.Güneş
Güneş,S.G.
Gunes,S.G.
Güneş, Gül
Güneş, S. Gül
Gunes, Gul
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

13

Articles

3

Citation Count

2

Supervised Theses

9

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 13
  • Master Thesis
    Kentsel markalaşma sürecine kültür turizminin etkisi: Antakya (Hatay) örneği
    (2012) Güneş, Saniye Gül; Güneş, S. Gül; Tourism Management
    Günümüzde gerek hizmet sektöründe gerekse endüstri sektöründe her geçen gün değişen ve yenilenen bir pazarlama anlayışı bulunmaktadır. Bu değişimde üzerinde durulan ve dikkat çeken yaklaşım ise ?markalama? yaklaşımıdır. Bir şehrin ?marka şehir? olması için tercih edilen bir cazibe merkezi haline getirilmesi gerekmektedir. Çekim merkezi haline getirilmesi için de doğal, tarihi, kültürel özelliklerinin ön plana çıkarılması ve ulusal-uluslar arası baz da tanıtımının yapılması gerekir. Bu yaklaşımı kavrayan ülkeler, bölgeler ya da şehirler sahip oldukları ürünleri farklılaştırarak pazara sunabilmek ve pazar paylarını arttırabilmektedirler. Bu bağlamda ülke yöneticileri de bir ülkenin tamamını değil, ülkenin sahip olduğu her yörenin birer destinasyon olarak pazarlanması kavramına ağırlık vermeye başlamışlardır. Bu noktadan hareketle yapılan bu çalışmanın amacı; 2023 Turizm Stratejisi'nde yer alan marka kültür kentlerinden biri olan Hatay'ın var olan tarihsel ve kültürel zenginliklerini, ön plana çıkararak destinasyon markası yaratmadaki etkilerini belirlemektir.Bu çalışmada öncelikle konu ile ilgili daha önce yapılmış araştırmalardan, makalelerden, yayınlardan ve aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığından elde edilen istatistikî verilerden yararlanılmıştır. Mevcut literatür taramasından sonra, Hatay'a Şubat/Mart 2012 döneminde ziyarete gelen toplam 100 yerli turiste anket uygulanarak elde edilen veriler SPSS programı aracılığıyla yorumlanmıştır.Elde edilen verilere göre; Hatay'ı ziyaret eden turistler, Hatay'ı hem kültür ve tarih şehri olarak görmekte hem de kültürel kent markalaşması aşamasında potansiyeli yüksek olan bir kent olarak görmektedir. Turistlerce olumlu olarak değerlendirilen durumlara rağmen markalaşabilmek adına gerçekleştirmesi gereken adımlar oldukça fazladır. Öncelikle UNESCO'nun Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan St. Pierre Kilisesinin çevresinin çağdaş bir rehabilitasyona kavuşturulması ve yine UNESCO tarafından `Dünya Gastronomi Şehri' adaylığı kabul edilen Hatay mutfağının, tüm kalite ve hijyenik şartlarını yerine getirerek tanıtımını sağlayan kitap CD ve broşürlerinin hazırlanması gerekmektedir. Ayrıca markalaşma adına yapılması gereken adımlardan biri olan turizmin çeşitlendirilmesi konusunda, üçüncü yaş turizminin değerlendirilmesi ve buna yönelik yatırımlar yapılması gerekmektedir. Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi olan kurtuluş caddesinin sokak sağlıklaştırması ve binalara ilişkin restorasyon ve cephe düzenlemesi de atılması gereken adımlar arasında yer almaktadır. Son olarak tüm halkı, kurum ve kuruluşlarda çalışanları, basın mensuplarını ve esnafı bilinçlendirmek ve gerekli eğitim ve seminerleri düzenlemek kentin markalaşmasının sağlanmasında gereklidir.Anahtar Kelimeler:1.Marka kent,2.Destinasyon markalama,3.Kültür turizmi,4.Hatay.
  • Master Thesis
    Turizm destinasyonları için sürdürülebilir turizmin önemi: Siirt ili örneği
    (2017) Güneş, Saniye Gül; Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    İnsanların turizm faaliyetleri sonucu oluşan çevre sorunları, kirlilikle başlamış ve doğadaki canlıların yok olma noktasına kadar ilerlemiştir. Kültürel ve doğal değerlerin insanlığa ait ortak değerler olduğunun ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekliliğinin öneminin anlaşılmasıyla beraber çevresel alanda koruma çalışmaları başlamış, bu çalışmalar sonucu sürdürülebilirlik kavramı ortaya çıkmış ve zamanla küresel bir boyuta ulaşmıştır. Bu çalışmanın temel amacı; turizmin yeterince gelişmemiş olduğu Siirt destinasyonunun doğal ve kültürel değerlerin sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda turizme kazandırılması, Siirt'in turizm potansiyelinin arttırılması ve İl'in markalaşması için yapılması gerekenleri belirlemektir. Araştırma yöntemi; 'Niteliksel Tasarım' türlerinden olan Niteliksel İçerik Analizi Tasarımıyla (kaynak/literatür taraması) içerik oluşturma, Niteliksel Saha Araştırması (gözlem yapma), Niteliksel Veri Toplama (derinlemesine mülakat) olarak belirlenmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış mülakat yöntemine uygun açık uçlu sorulardan oluşan bir görüşme formu kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; Siirt destinasyonun kaynak değerlerinin korunması ve turizmin artması adına, yöresel mimarinin korunması ve restorasyonuna, İl'e özgü yerel mutfak, el sanatları gibi değerlerin turistik ürününe dönüştürülmesine, destinasyonun tanıtım faaliyetlerinin geliştirilmesine, İl'de turizm alanında nitelikli istihdam yaratacak eğitimlerin verilmesine, altyapı ve üstyapının geliştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda Siirt İl'i turizminin sürdürülebilir politikalarla yönetilmesini konusunda öneriler ortaya konmuştur.
  • Master Thesis
    Turizmde yeni yaklaşımlar: Cittaslow öğelerinin filmlerde tematik açıdan değerlendirilmesi
    (2014) Güneş, Saniye Gül; Güneş, S. Gül; Tourism Management
    Dünyada birbirine benzeme eğilimi gösteren yaĢam biçimlerine bir alternatif oluĢturması beklenen Cittaslow, yeni bir yaĢamsal iyileĢtirme metodu olarak yön bulmaktadır. Filmlerin insanların bilinçaltını da etkileyebildiği göz önünde tutulduğunda, hızlı yaĢama tepki olarak doğan bu akımın, daha çok insan tarafından bilinir hale gelerek, sürdürülebilir turizm ve yaĢam adına olumlu etkileri olması kaçınılmazdır. Cittaslow, yeni bir yaklaĢım olarak belirlenen kriterler doğrultusunda, turizm kadar ekonomik ve sosyal anlamda ülke geneline katkı sağlayan bir sanayinin, olumsuz etkilerini azaltarak, daha yaĢanılası bir ortam yaratmayı hedefler. Bu tez kapsamında turizmde yeni bir yaklaĢım olan Cittaslow kavramı ele alınmıĢ olup, Cittaslow'a iliĢkin öğelerin filmlerde yer alıĢ Ģeklinin analizini yapmaya yönelik bir çalıĢma gerçekleĢtirilmiĢtir. Tanıtım filmlerinin insanlara ulaĢmadaki hızı ön planda tutularak, tanıtım filmlerinin mevcut yapım Ģekli ve olması gereken durumlar nedenleriyle birlikte incelenerek ortaya konmuĢtur. AraĢtırma, ulusal beĢ, uluslararası üç film üzerinden yürütülmüĢtür. Filmlerin incelenmesinde sürdürülebilirlik ve sakin Ģehir olma kriterlerinin birleĢtiği noktalar baz alınmıĢtır. Temelde araĢtırmanın amacı, bu filmlerin hangi içerikler baz alınarak hazırlandığı, hazırlanan filmlerin yeterli olup olmadığı, tam olarak hangi amaca hitap ettiklerinin ortaya konmasıdır. Anahtar kelimeler Cittaslow, Slow Food, film teması, sürdürülebilirlik, turizm
  • Editorial
    Citation Count: 2
    Tourism and the Third Sector
    (Routledge Journals, Taylor & Francis Ltd, 2010) Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    [No Abstract Available]
  • Master Thesis
    Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı'nda jeoturizm ve sürdürülebilirlik
    (2014) Güneş, Saniye Gül; Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    Yapılan araştırmalar turizmin destinasyonlar üzerindeki olumlu ve olumsuz ekonomik, sosyo-kültürel ve çevresel etkilerini açıkça ortaya koymuştur. Turizm faaliyetleri gerçekleştirilirken, kullanılan kaynakların korunması ve desteklenmesi amacıyla sürdürülebilir turizm kavramı ortaya çıkmıştır. Günümüzde insanlar klasik turizm anlayışından özel ilgi turizmine doğru yönelmiştir. Ülkemiz için yeni bir özel ilgi turizmi çeşidi olan jeoturizm popüler hale gelmeye başlamıştır. Araştırmanın amacı, Kızılcahamam - Çamlıdere Jeoparkı örneğinde sürdürülebilir turizme yönelik uygulamaları değerlendirmektir. Bu çalışmada; yerel paydaşların da dahil olduğu ilgi gruplarının, jeoturizmin sürdürülebilirlik bakış açısıyla yönetilmesinin önemi konusundaki görüşleri ve bu ilgi gruplarının jeoparkta sürdürülebilir turizmin sağlanması konusunun neresinde yer aldıkları temel araştırma problemi durumundadır. Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı'nda sürdürülebilir jeoturizm uygulamalarını ortaya koymak ve bunları değerlendirmek araştırmanın ana konusudur. Araştırmada nitel araştırma tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda veriler; yazılı kaynaklardan (literatür taraması), gözlem ve görüşme (mülakat) yoluyla toplanmıştır. Sonuç olarak, Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı için sürdürülebilir jeoturizm açısından; fiziki ve yasal koruma, yönetim, yetişmiş kalifiye eleman, sürdürülebilir finansal kaynak, yerel katılım ve eğitim konularında eksiklikler tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Jeoturizm, Jeopark, Sürdürülebilirlik, Özel İlgi Turizmi, Kızılcahamam – Çamlıdere Jeoparkı.
  • Master Thesis
    Sakarya-Taraklı örneğinde Avrupalı seçkin destinasyonlar (EDEN) ve sürdürülebilir turizm
    (2015) Güneş, Saniye Gül; Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    Turizm endüstrisinin dünya genelinde oluşturduğu 1 trilyon 400 milyar $'lık ihracat hacmi, turizm faaliyetlerinin ekonomik ve stratejik açıdan önemli bir konuma ulaşmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, akademisyenlerin yapmış olduğu çalışmalarda sektörün aşırı ve kontrolsüz şekilde büyümesi nedeniyle çevresel ve sosyo – kültürel bazı önemli sorunların yaşanmakta olduğuna dikkat çekilmektedir. Buna göre araştırmanın amacı; 'Sakin Şehir' ve 'EDEN' unvanlı Sakarya-Taraklı'nın, Belediye, Kaymakamlık, İşletme Sahiplerinden oluşan grup ile Yerel Halk ve Turistler gözündeki algısını tespit etmek ve Sürdürülebilir Turizmin önemine vurgu yapmak olarak belirlenmiştir. Araştırma yöntemi; 'Niteliksel Tasarım' türlerinden olan Niteliksel İçerik Analizi Tasarımıyla (kaynak/literatür taraması) içerik oluşturma ve Niteliksel Saha Araştırması (gözlem yapma) yollarıyla niteliksel veri toplama; 'Niceliksel Tasarım' türlerinden olan Tanımlayıcı/Betimleyici Araştırma Tasarımı (anket) yoluyla veri toplama olarak belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; Taraklı 'da destinasyona özgü yöresel mutfak ve el sanatları değerlerinin turistik ürünlere dönüştürülmesine; turistik bir destinasyon olarak tanıtma faaliyetlerinin geliştirilmesine; eğitim ve bilinçlenmeye yönelik projeler geliştirilmesine; sosyal ve kültürel yapının bozulmasını önleyici tedbirler alınması ile tarihi yapıların korunmasına; çevrenin korunması ve altyapının geliştirilmesine yönelik düzenlemelerin yapılmasına ve ekonomik yapının güçlendirilmesine yönelik projeler geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Anahtar Sözcükler Sürdürülebilir Turizm, Sürdürülebilir GeliĢme, Sürdürülebilir Kalkınma, Biyolojik ÇeĢitlilik, YavaĢ Beslenme, Sakin ġehirler, EDEN, Taraklı.
  • Article
    GOVERNANCE AND PARTICIPATION IN CAMILI BIOSPHERE RESERVE
    (International Journal of Information Technology and Business Management, 2012) Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    Camili Biosphere Reserve surrounded by Karcal Mountains was one of the pilot sites of the ―Biodiversity and Natural Resources Management Project‖ implemented by the Ministry of Environment and Forestry. The first steps of development and implementation of participatory management plans and effective governance mechanisms for protected areas in Turkey were taken during this project. In this article, the important role of participatory management and effective governance structures in protected areas are emphasized based on the participatory management planning and governance process implemented in Camili Biosphere Reserve. The experiences gained, and the current state of the protected area is discussed and suggestions are made.
  • Master Thesis
    Kültür turizmi ve uluslararası tanınırlık: Ankara Hamamönü örneği
    (2013) Güneş, Saniye Gül; Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    Kültür turizmi, geleneksel 3-s turizmindeki kaynakların sınırsız kullanımı var sayımından çok, bir destinasyondaki kaynakların korunması, zenginleştirilmesi, folklorik, kültürel, tarihi ve doğal güzelliklerin gelecek nesillere aktarılacak şekilde ve destinasyon sakinlerinin de yaşamını kalkındıracak bir biçimde hareket etmesini öne çıkartmaktadır. Yaş turizminden, şarap turizmine, spor turizminden, gastronomi turizmine özel ilgileri nedeniyle bir yerden bir yere seyahat eden ve geçici olarak konaklayan katılımcı grubuna kültür turistleri denmektedir. Türkiye, doğal, tarihi ve turistik güzellikleri, folklorik özellikleri ile kültür turizmine elverişli yüzlerce destinasyona sahiptir. Bunlardan biri de, 2004 yılında restorasyon projesi ile gündeme gelmiş ve bu anlamdaki çabaları 2011 yılında, 'İyileştirilmiş Fiziki Mekan' dalında aldığı 'Avrupalı Seçkin Destinasyon' ödülü ile tescillenmiş Ankara'nın Altındağ ilçesine bağlı Hamamönü beldesidir. Bu destinasyon bugün 19. yüzyıl sivil mimarisinin en önemli örneklerinden biri konumundadır. Türkiye'nin turizmle ilgili hedefleri gerekse de kültür turizmi bağlamında yaygınlık ile ilgili çalışmalar açısından önem arz etmektedir. Tez çalışması kapsamında Ankara Hamamönü'nün turistik açıdan uluslararası tanınırlık düzeyinin ortaya konabilmesi amacıyla 300 yerli ve yabancı turistin Hamamönü uluslararası tanınırlık algısı, marka algısı, kültür algısı ve marka sadakatine ilişkin kişisel görüşlerine başvurulmuştur ve anket uygulamasında elde edilen bulgular doğrultusunda Hamamönü'nün EDEN projesi kapsamında aldığı ödüle rağmen, ulusal ve uluslararası düzeyde merak edilen bir yer olmakla birlikte henüz istenilen düzeyde tanınırlığa erişmemiş olduğu gözlemlenmiş ve yerli turistlerce yoğun olarak ziyaret edilmeye başlamasına rağmen; destinasyonun uluslararası pazarlama faaliyetleri ile ilgili bir sorunsaldır. Anahtar Kelimeler: Kültür turizmi, destinasyon, niş pazarlama, Hamamönü, uluslararası tanınırlık
  • Master Thesis
    Turizm ürününün korunmasında kadınların rolü: Cittaslow Seferihisar örneği
    (2017) Güneş, Saniye Gül; Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    Sakin Şehir olarak nitelendirilen Cittaslow hareketi, 1999 yılında İtalya'da Slow Food hareketinin devamı şeklinde ortaya çıkmıştır. Slow Food dünya çapında yalnızca yeme-içme eyleminin doymak ve tüketmek açısından değil, gıdaların kültürü ve özgünlüğünün bilincine varılmasını amaçlayan bir harekettir. Benzer şekilde Cittaslow da yerel ürünlerin öneminin geniş kitlelerce anlaşılmasını sağlayan bir düşünce ile hareket eden, şehirlerin ve çevrenin daha yaşanılabilir olmasını ve yerel değerlerin korunmasını sağlama amacında bir yaşam tarzıdır. Bu çalışma kapsamında; Cittaslow hareketinin Türkiye'deki önemli bir adımını oluşturan Seferihisar şehrinde sürdürülebilir turizmin sağlanabilmesi doğrultusunda yerel ürünlerin korunmasında kadınların rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amacın gerçekleştirilmesi için nitel araştırma tekniğinden faydalanılmıştır. Çalışma bulgularına göre Seferihisar'ın Türkiye'deki ilk Cittaslow ünvanına sahip olan şehir olması açısından yerel yönetimin Cittaslow kriterleri kapsamında yaşanılabilir bir çevre için daha fazla sayıda altyapı ve çevre projesine imza attığı ve Seferihisar sakinlerinin de bu projeleri olumlu karşıladığı belirlenmiştir. Yerel ürünlerin ve üreticilerin desteklenmesi için ortaya konulan Cittaslow projelerinin halk tarafından gelir elde etme uygulamaları şeklinde değerlendirildiği; bunun sonucunda gelir düzeyinin, yaşam kalitesinin ve yerel üretimin artırılması, göçün engellenmesi gibi olumlu sonuçların hedeflendiği tespit edilmiştir. Cittaslow bilincinin oluşması amacıyla gerçekleştirilen eğitim çalışmaları sayesinde de sürdürülebilirlik ve Cittaslow bilinci oluşturma ilkelerinin temel alındığı görülmüştür.
  • Article
    TÜRKİYE KIRSALINDA KADIN
    (Atılım Üniversitesi Kütüphanesi E-Bülten, 2013) Güneş, Saniye Gül; Tourism Management
    Kadınlar, Türkiye nüfusunun yarısını oluşturmaktalar. On yılı aşkın bir süredir gerek Türkiye gerekse yurtdışı kırsalında gerçekleşen saha çalışmalarım aracılığıyla, bana göre kırsal alanların en değerli varlıkları olan kadınlara ilişkin değişik fotoğraflar çekiyorum. Bu sayede kırsal kadının özelliklerini daha iyi anlama ve yerinde gözlemler yapabilme imkanı da yakalıyorum. Söz konusu deneyimlerimi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Türkiye kırsalında kadını anlatan fotoğraf kareleri eşliğinde siz değerli okurlarla paylaşmayı istedim.