Er, Dudu Melek

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Er, Dudu Melek
D.,Er
Dudu Melek, Er
E., Dudu Melek
D. M. Er
Dudu Melek Er
Er,Dudu Melek
D.M.Er
Er,D.M.
D., Er
E.,Dudu Melek
Er-sabuncuoglu, Dudu Melek
Sabuncuoğlu, D. Melek Er
Er-sabuncuoglu, Dudu Melek
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
melek.er@atilim.edu.tr
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

2

Articles

2

Citation Count

1

Supervised Theses

0

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Article
    Citation Count: 1
    Kaynaştırma/Bütünleştirme Eğitimi Hakkındaki Görüşlerim Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
    (2021) Er-sabuncuoglu, Dudu Melek; Çırak, Asemin; Mutlu, İlayda; Child Development
    Amaç: Özel gereksinimi olan çocukların genel eğitim sistemi içinde akranları ile birlikte eğitim alabilmeleri entemel haklarındandır. Kaynaştırma/bütünleştirme eğitimi uygulamalarını etkileyen en önemli faktörlerden birisiöğretmenlerin bu konudaki tutumlarıdır. Bu çalışma, öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine yönelik tutumlarınınbelirlenmesine yönelik olarak Stoiber ve diğerleri tarafından 1998’de geliştirilen Kaynaştırma Eğitimi HakkındakiGörüşlerim (My Thinking About Inclusion [MTAI]) ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin yapılmasıamacıyla gerçekleştirilmiştir.Yöntem: Stoiber ve diğerleri tarafından 1998’de geliştirilen Kaynaştırma Eğitimi Hakkındaki Görüşlerim (MyThinking About Inclusion [MTAI]) ölçeği, 158 öğretmen ve okul yöneticilerinin katılımı ile, benzer ölçekgeçerliliği de kullanılarak uyarlama çalışması yürütülmüştür. Güvenirlik test-tekrar test ve iç tutarlık ilebelirlenmiştir ve Cronbach alfa katsayısı hesaplanmıştır. Test-tekrar test güvenirliği Pearson korelasyon analizi vesınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) kullanılarak değerlendirilmiştir.Bulgular ve Sonuç: İlkokul ve ortaokul öğretmeni 158 katılımcı ile gerçekleşen çalışmada, yapı geçerliği faktöranalizinde orijinal ölçekteki dört alt boyut, üç alt boyutta çıkmış, Cronbach alfa katsayısı 0,91 olarak bulunmuştur.Çalışmada, MTAI-TR ilk ve ortaokul öğretmenlerinin kaynaştırmaya yönelik görüşlerinin temel bakış açısı,beklenen çıktılar ve sınıf içi uygulamalar olmak üzere üç alt boyutta değerlendirilebilmesi için geçerli ve güvenilirbir ölçme aracı olarak bulunmuştur.
  • Article
    Citation Count: 0
    Team Decision Making Questionnaire Turkish Form (TDMQ-TR): Validity and Reliability Study
    (2021) Sabuncuoğlu, D. Melek Er; Aslan, Filiz; Şahin, Eren; Karaçul, Fikriye Eda; Child Development
    Objectives: Professionals in the fields of education and health who work with children with special needs and their families should be in communication and cooperation. At each stage of these services, professionals specialized in different fields provide services to the child and family with different perspectives. In this way, it is ensured that children are evaluated in a multidimensional and comprehensive manner, and their families are informed. However, some difficulties may be encountered in the implementation of teamwork in the process of providing health, rehabilitation and education services to children and their families with special needs in Turkey. In the literature, although there are research studies on "teamwork" in some occupational groups in the field of health, there are no similar studies in the field of education. Based on this, a questionnaire is researched and this study is planned for the decision-making situation of the professional groups that provide services to children in our country. Materials and Methods: The aim of the study is to examine the Turkish validity and reliability of the Team Decision Making Questionnaire developed by Batorowicz and Shepherd (2008). 167 professionals working with children from both education and health fields participated in the study. Results: As a result of the statistical analysis of the data, the overall Cronbach α coefficient of TDMQ-TR was 0.96, the Guttmann Split-Two Half Reliability Coefficient was 0.92, and the correlation between both halves of the questionnaire was 0.86. The 19-item questionnaire is integrated with a single factor and 61.75 percent of the total variance is explained. Conclusion: As a result, TDMQ-TR is proven to be a reliable and valid tool for evaluating the team decision-making process.