Yiğit, Aslı

Loading...
Profile Picture
Name Variants
A., Yigit
A.,Yigit
Asli, Yigit
Y., Asli
Yigit, Asli
Yiğit, Aslı
Yigit,A.
A.,Yiğit
Aslı, Yiğit
Y.,Aslı
Y.,Asli
Yiğit,A.
Gülseven, Aslı Yiğıt
Gülseven, Aslı
Gülseven, Aslı Yiğit
Gülseven,A.Y.
Job Title
Doçent Doktor
Email Address
asli.gulseven@atilim.edu.tr
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

18

Articles

6

Citation Count

2

Supervised Theses

10

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 10 of 18
  • Article
    Citation Count: 0
    BÜYÜK GÜÇLER YARIŞI BAĞLAMINDA BAŞARIYA ULAŞMAMIŞ BİR BAĞIMSIZLIK HAREKETİ: KUZEY KAFKASYA BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ (1917-1920)
    (2021) Yiğit, Aslı; International Relations
    Yirminci yüzyılın başlarında, Çarlık hükümetinin çöküşü ve Bolşeviklerin iktidara gelmesi ile Kuzey Kafkasya bağımsızlık mücadelesi içinden çıkılamaz bir hale geldi. Bu makale, yirminci yüzyılın başlarında Kuzey Kafkasya bağımsızlık hareketinde büyük güç rekabetinin rolünü incelemektedir. 1917-1920 yılları arasındaki olaylara odaklanan bu çalışma, bölgedeki büyük güçler ile yerel aktörler arasındaki ilişkilerin olayların seyrini nasıl şekillendirdiği ve yönlendirdiğini analiz etmektedir. Ayrıca, Kuzey KafkasyalIların 'Kuzey Kafkasya Dağlı Cumhuriyeti'nin oluşum sürecinde karşılaştıkları zorlukları ele almakta ve Dağlıların birleşik bir cumhuriyet kurma girişimlerinin başarısızlığının nedenlerini irdelemeye çalışmaktadır. The Times gazetesinin arşivlerinden de yararlanan bu çalışma, yeni kurulan Kuzey Kafkasya Cumhuriyeti'nin başarısızlığı ile sonuçlanan olayların gidişatına Rus, Alman, İngiliz ve Osmanlı devletlerinin nasıl ve ne düzeyde etkide bulunduğunu ortaya koymaktadır.
  • Article
    Citation Count: 0
    19. Yüzyılda Osmanlı ve Rus İmparatorluklarında Yerel Yönetim Reformu: 1864 Zemstvo Kanunu ve 1864 Vilayet Nizamnamesi Üzerine Karşılaştırmalı Bir Analiz
    (2022) Yiğit, Aslı; International Relations
    Osmanlı ve Rus İmparatorluklarının 19. yüzyılına damga vuran modernleşme süreci her iki devlette de kapsamlı bir reform hareketi başlatmıştı. 19. yüzyılın ortasında patlak veren Kırım Harbi neticesinde, Avrupalı devletlerin baskı ve müdahalelerinden çekinen her iki imparatorlukta da iktisadi refahın sağlanması yolunda idari düzenlemelerin ya-pılması öncelikli hedef haline gelmişti. Buradan hareketle, Osmanlı ve Rus İmparator-luklarında 19. yüzyılda etkin yönetim anlayışı çerçevesinde yerel yönetimlerde bir takım idari düzenlemeler meydana getirildi. Bir yandan yerel yönetimlerin faaliyet ve yetki alanlarının genişletilmesi anlayışı benimsenirken, diğer yandan her iki imparatorlukta da merkezi yönetimin güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu çalışma, Osmanlı İmparatorlu-ğunda 1864 Vilayet Nizamnamesi ve Rus İmparatorluğunda 1864 Zemstvo Kanununun taşra örgütlenmesine getirdikleri yerel yönetim reformunu ortaya koymayı ve her iki dü-zenlemeyi tarihsel arka plan, içerik, kapsam ve etkinlik yönünden karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
  • Review
    Citation Count: 0
    ONDOKUZUNCU YÜZYIL SONU VE YİRMİNCİ YÜZYIL BAŞINDA RUSYA'DA ALKOL YASAKLARI
    (2020) Yiğit, Aslı; International Relations
    Rusya'daondokuzuncu yüzyılın sonları ile yirminci yüzyılın başlarında uygulanan alkol yasakları sosyo-politik olduğu kadar ekonomik bir temele de dayanmaktadır. Ondokuzuncu yüzyıl sonlarında Rusya İmparatorluğu’nda entelektüel çevrelerde daha çok sosyal boyutuyla tartışılan alkolle mücadele meselesi, yirminci yüzyılın başlarında Çarlık bürokrasinin de müdahil olduğu siyasal bir meseleye dönüşmüştür. Çarlık hükümetinin alkolle mücadeleyi ciddiyetle ele almaya başlamasını müteakip Birinci Dünya Savaşı patlak vermiş ve kısa süre sonra Çarlık Rusya'sı yerini Lenin başkanlığındaki Bolşeviklere bırakmıştır. Her ne kadar Bolşevik kadrolar ilk zamanlarda olumlu yaklaştıkları alkol yasaklarını sürdürmeyi istedilersede, savaşın da etkisiyle krize giren Rus ekonomisini toparlamak amacıyla alkol yasaklarına son vermişlerdir. Bu makalede ondokuzuncu yüzyılın sonlarından yirminci yüzyılın ilk çeyreğine kadar geçen sürede gerek Çarlık gerekse Bolşevik hükümetinin alkol üretim ve tüketimine karşı takındığı tavır ve yürüttüğü uygulamalar siyasal ve sosyo-ekonomik boyutlarıyla ele alınacaktır.
  • Master Thesis
    Uluslararası siyasal çatışmaların aşılmasında ekonomik ilişkilerin önemi: Türk-Rus ilişkilerde karşılıklı karmaşık bağımlılık
    (2020) Yiğit, Aslı; Gülseven, Aslı; International Relations
    Türkiye ve Rusya arasındaki siyasal ve ekonomik ilişkiler özellikle Soğuk Savaş sonrasında hız kazanmıştır. Bulundukları coğrafya bu iki ülkenin gerek siyasal gerekse ekonomik, ticari ve turizm alanında yoğun iş birlikleri kurmalarını teşvik etmiştir. Fakat 2015 yılında, Ortadoğu'daki gelişmelerin bir uzantısı olarak iki ülke arasında bir askeri siyasal gerilim yaşanmıştır. 2015 yılında Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesiyle ortaya çıkan siyasal krizin kısa sürede aşılmasında Soğuk Savaş döneminin bitiminden bu yana iki ülke arasında inşa edilen karşılıklı karmaşık bağımlılık etkili olmuştur. Bu da uluslararası siyasal çatışmaların aşılmasında ekonomik ilişkilerin önemini Türk-Rus ilişkileri bağlamında teyit etmektedir.
  • Master Thesis
    Rusya'nin Arktika politikasi
    (2021) Yiğit, Aslı; Gülseven, Aslı; International Relations
    Dünyanın en kuzey noktası olan Arktik, tarihten günümüze kadar her zaman devletlerin ilgi odağı olan bir bölge olmuştur. Ulaşım ve iletişimin oldukça zor olduğu dönemlerde bile Arktik, insanların keşfetme arzusunda önemli bir yer tutmuştur. Günümüzde ise özellikle de küresel ısınma ile birlikte buzulların erimesi, bölgeye ulaşımı daha da kolaylaştırdığından, devletlerin bölgedeki etkinliği de artmıştır. Öte yandan bölgenin gaz, petrol ve diğer maden rezervleri bakımdan ciddi bir kapasiteye sahip olduğunun keşfedilmesiyle birlikte bölge devletlerinin yanısıra bölgeye kıyısı olmayan devletlerin de Arktik'e ilgisini arttırmış ve Arktik olmayan bu devletler bölgeden dünya mirası olarak faydalanmak istediklerini belirtmişlerdir. Bölgede önemli bir güç olan Rusya ise Arktik'deki üstünlüğünü başka güçlere kaptırmak istemiyor ve bunun için bölgede askeri ve ekonomik olarak gücünü arttırmaya önem veriyor. Bu çalışmada Rusya'nın Arktik'deki ekonomi politikasının, bölgedeki diğer güçlerle ilişkilerine olan etkisi devletler,organizasyonlar ve projeler temelinde incelenecektir. Anahtar Kelimeler: Arktik, Rusya, Arktik Devletleri, Askerileşme.
  • Review
    Citation Count: 1
    GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE RUSSKİY MİR (RUS DÜNYASI): BİR KİMLİK PROJESİNDEN ULUSLARARASI POLİTİKAYA
    (2019) Yiğit, Aslı; International Relations
    Bu çalışmanın amacı Soğuk Savaş sonrası dönemde Russkiy Mir (Rus Dünyası) kavramınınRus dış politika söylem ve uygulamalarındakirolü ve önemini incelemektir. Bu kavram, kültürel ve dini kimlik tartışmalarının bir parçası olarak ortaya atıldığı halde, son yıllarda Rusya’nınyakın çevresine dönük dış politikasının önemlibir unsuru haline gelmiştir. Rus hükümeti, dışpolitika yapım sürecine Rus Ortodoks Kilisesive Rus Dünyası Vakfı gibi kuruluşları da dâhilederek, Rus Dünyası kavramını özellikle yakıncoğrafyasına yönelik dış politika hedeflerineulaşmada daha etkin şekilde kullanmaya çabalamaktadır. Ancak, Rus Dünyası eksenli dışpolitika söyleminin hedefinde yer alan Ukraynave Belarus gibi ülkelerin tepkileri göz önünealındığında, kavramın Rusya’nın yakın çevresiyle ilişkilerinde bir gerginlik ve sürtüşme unsuru olabildiği görülmektedir. Bu çalışmada RusDünyası kavramının tarihsel kökenlerinden yolaçıkılarak, kavramın Rusya’nın yakın çevresineyönelik dış politikalarında kullanımının günümüzde ne derece etkili olduğu incelenecektir.
  • Article
    Citation Count: 0
    Local Government Reform in the Ottoman and Russian Empires During the 19th Century: a Comparative Analysis of the Zemstvo Law and the 1864 Vilayet Nizamnamesi;
    (TURKIYE ORTADOGU AMME IDARES IENSTITUSU, 2022) Yigit,A.; Yiğit, Aslı; International Relations
    The 19th century modernization process of the Ottoman and Russian Empires initiated a comprehensive reform movement in both states. As a result of the Crimean War that broke out in the middle of the 19th century, making administrative arrangements to ensure economic prosperity became the primary target in the both empires, which were afraid of the pressure and intervention of European states. Thus, in the 19th century, in the Ottoman and Russian Empires, a number of administrative arrangements were made in local governments within the framework of effective management. On one hand, they adopted the understanding of expanding the activity and jurisdiction of their local ad-ministrations, on the other hand, the both empires aimed to strengthen the central gov-ernment. This study aims to reveal the local government reform brought to the provincial organization by the 1864 Vilayet Nizamnamesi in the Ottoman Empire and the 1864 Zemstvo Law in the Russian Empire and to make a comparative analysis of both regula-tions in terms of historical background, content, scope and effectiveness. © 2022 TURKIYE ORTADOGU AMME IDARES IENSTITUSU. All rights reserved.
  • Article
    Citation Count: 0
    Rus Çarlık Bürokrasisindeki Son Muhafazakar: Konstantin Pobedonostsev
    (2022) Gülseven, Aslı Yiğıt; Yiğit, Aslı; International Relations
    On dokuzuncu yüzyıl Rus muhafazakar bürokrat ve aydın çevreleri Rusya İmparatorluğunda 1860'lar ve 1870'lerde büyük reform hareketinin bir uzantısı olarak hızla liberalleşen bürokratik ve entelektüel çevrelerden rahatsızlık duymaktaydı. Bu muhafazakarlar arasında önde gelen ve reform karşıtlığının sembol isimlerinden biri olan Konstantin Pobedonostsev de Batı modelindeki reform hareketinin bürokraside ve toplumda yozlaşmanın kaynağını oluşturduğunu savunmaktaydı. Pobedonostsev, Çar III. Aleksandr'a mektuplarında bürokrasideki liberal dönüşümün durdurulmasını tavsiyesi ederek, liberal yozlaşmış bürokratlar hakkında Çarın görüşlerini etkilemek amacıyla detaylı bilgiler sunmaktaydı. Çarlık yönetimi ile sıradan Rus halkı arasındaki bağı kurmakla görevli olan kişi olarak ön plana çıkan Pobedonostsev, Rus bürokrasisinde liberal reformları engellemek için yoğun bir mücadele vermekteydi. Bu yolda Çar III. Aleksandr ile olan yakın ilişkisinden faydalanarak Çara sık sık mektuplar ve raporlar göndermekteydi. Ayrıca, Pobedonostsev'in ober-prokurorluk (Kilise yüksek temsilciliği) dönemindeki faaliyetleri Rus siyasal yaşamında Kilise'nin etkisini göstermesi açısından önem arz etmektedir. Bu makalede, Pobedonostsev'in Rus muhafazakarlığının önde gelen bir temsilcisi olarak on dokuzuncu yüzyıl Rus siyasi düşüncesi üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılacaktır. Türkçe literatürde bu güne kadar çalışılmamış olan bu konunun literatüre önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
  • Master Thesis
    Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin Türk İdari Teşkilatında Yarattığı Değişiklikler: İl İdaresi Kanunu Örneği
    (2023) Bayrak, Batuhan; Yiğit, Aslı; Yiğit, Aslı; International Relations
    Türkiye'de 2018 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi uygulanmaktadır. ABD'deki başkanlık sistemine benzer özellikler taşıyan Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kendine özgü denge denetim mekanizmaları vardır. Anayasa değişikliği sonrası Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun olarak Türk idari teşkilatı da sisteme göre şekillendirilmiştir. Hükümet etme fonksiyonunda yapılan değişiklikler doğal olarak merkezi idarenin taşra temsilcilerinin de atanmasına ilişkin usulde, sorumluluk ve temsiliyetinde değişiklikler yaratmıştır. Türk idari yapısı, merkezden yönetim ve yerinden yönetim ilkelerine göre şekillenir. Merkezden yönetim olan devlet tüzel kişiliği, başkent ve taşra teşkilatıdır. Yerinden yönetim kuruluşları ise yer yönünden ve hizmet yönünden yerinden yönetim kuruluşları olarak teşkilatlanır. Başkent teşkilatında alınan kararlar ve yürütülecek milli hizmetler, başkent teşkilatının ülke çapına yayılan kolları taşra teşkilatı tarafından vatandaşa sunulur. Merkezi idarenin taşra teşkilatını temel olarak düzenleyen 1949 yılında kabul edilen 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu, günümüze kadar birçok değişiklik yapılarak taşra teşkilatını düzenleyen temel kanun olarak halen yürürlüktedir. Türkiye'de merkezi idarenin taşra teşkilatı il ve ilçe olarak mülki taksimata ayrılmıştır. 2023 yılı itibariyle seksen bir il ve dokuz yüz yirmi iki ilçenin bulunduğu Türkiye'de, illerin başında mülki idare amiri olarak vali; ilçelerin başında mülki idare amiri olarak kaymakam bulunur. Bu mülki idare amirleri merkezden atanmış, başkent teşkilatının taşradaki temsilcileridir. Vatandaşa dokunma, hizmet sunma ve vatandaşın Devlet'e ulaşma konusunda birinci derecede öneme sahip bu yöneticilerin hükümet sisteminin değişmesiyle doğal olarak temsilcisi ve sorumlu olduğu makamlar değişmiştir. Söz konusu tez Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türk idari teşkilatında taşra yönetimine etkilerini ve ortaya çıkan uygulamalarının ilerleyen dönemlerde yapılacak düzenlemeler ile sisteme daha uyum sağlayacağını savunmaktadır.
  • Master Thesis
    Türkiye-ab İlişkilerinin Kadının Siyasal Hayata Katılımına Etkisi
    (2023) Aşar, Dilara; Yiğit, Aslı; Yiğit, Aslı; International Relations
    Tarihsel süreçte kadın haklarının gelişmesi kadının siyasal yaşama katılımını da etkilemiştir. Türkiye'de kadının siyasal hayatta aktif görev alması Avrupa'daki kadın hareketlerinden farklı bir süreçte gerçekleşmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü ilişkiler söz konusu sürece etki etmiştir. Bu çalışmada Türkiye-AB İlişkilerinin kadının siyasal hayata katılımına etkisi incelenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle Avrupa Birliği'nin tarihi ele alınmış, AB'nin temel organları incelenmiştir. İkinci bölümde kadın haklarına yönelik genel bakış, kadın istihdamı konularına değinilmiştir. Kadın haklarının tarihsel gelişimi incelenerek AB'nin hangi aşamalarda geliştirici ve dönüştürücü olduğuna değinilmiştir. Son olarak üçüncü bölümde ise Türkiye-AB ilişkileri, 2000-2022 yılları arasında yayınlanan ilerleme raporları bağlamında incelenerek kadınların siyasal hayata katılımlarının gelişimi detaylı olarak ele alınmıştır. Sonuç olarak ilerleme raporlarından da hareketle kadınların siyasal hayata katılım oranının her daim düşük kaldığı, raporlarda bile bu soruna yer verilmesinin giderek azaldığı, buna rağmen farklı öneriler getirilmediği görülmüştür. Neticede, Türkiye-AB ilişkileri kapsamında kadınların siyasal hayata katılımlarında çok az bir ilerleme olduğu görülmektedir. Anahtar Sözcükler: Kadın, Siyaset, Kadın hakları, Türkiye-AB İlişkileri, Siyasal Hayatta Kadın