Okan, Aylin Akça

Loading...
Profile Picture
Name Variants
Okan, Aylin Akca
A., Okan
A.A.Okan
O.,Aylin Akça
Okan, Aylin Akça
Aylin Akça, Okan
Aylin Akca, Okan
O.,Aylin Akca
A.,Okan
Okan,A.A.
O., Aylin Akca
Job Title
Öğretim Görevlisi
Email Address
ORCID ID
Scopus Author ID
Turkish CoHE Profile ID
Google Scholar ID
WoS Researcher ID
Scholarly Output

2

Articles

1

Citation Count

0

Supervised Theses

1

Scholarly Output Search Results

Now showing 1 - 2 of 2
  • Master Thesis
    Türk otomotiv sektöründe yedek parça tedariği sürecine yönelik soa vaka çalışması
    (2011) Okan, Aylin Akça; Okan, Aylin Akça; Information Systems Engineering
    Türk Otomotiv Sektöründe Yedek Parça Tedariği Sürecine Yönelik SOA Vaka ÇalışmasıOtomotiv sektörü ülkemiz ekonomisinde önemli lokomotif sektörlerden biridir. Özellikle birçok markanın da ülkemizde yapmış olduğu yatırımlar da gözönünde bulundurulduğunda bu sektördeki işlem yoğunluğu önemli boyutlara ulaşmıştır. Ülkemizde temel üretim yapılmadığı için birçok markanın distribütörü bulunmaktadır ve bu distribütörler ana kaynaktan temin, dağıtım, servis, satış sonrası hizmet vb. birçok alt süreci organize etmektedirler.Yedek parça tedariği de bu süreçlerden en önemlisidir. Ana kaynaktan başlayan ve yurtiçindeki bayii ve diğer firmalar tarafında sonlanan çok yoğun bir tedarik zinciri süreci mevcuttur.Bu tez çalışmasında ele alınan iki anaproblemden ilki; yedek parça tedarik zincirine dahil olan her lokasyonun kendi bünyesinde farklı yazılım altyapılarını kullanarak stok verilerini tutmasından kaynaklanan veri tutarsızlıkları ve bunun sonucunda oluşan zaman, işgücü ve veri kaybıdır.İkinci problem ise; sevkiyat hareketleri, stok hareketleri ve lokal stok planlama gibi süreçlerin birbiriyle sürekli haberleşen ve entegre çalışabilen servis yapıları üzerine inşa edilmemesinden dolayı oluşan planlama hataları ve bunun neden olduğu zaman kaybı, para kaybı ve müşteri memnuniyetsizliğidir.Günümüzde, sektörde bu süreci yürüten distribütör firmaların yapılarını incelediğimizde, belirli kurallara dayanan ve modellenmiş hizmetler bütününün tam olarak bulunmadığını yada farklı noktalarda uygulanan çözümlerin birbiriyle yeterince senkron çalışamamasından dolayı bu problemlere tam olarak bir çözüm getirilemediği görülmektedir.Bu tezin amacı, SOA yaklaşımını yukarda bahsedilen iki problemi içeren süreçlere uygulamak ve bu süreçleri servis tabanlı hizmetler mantığı çerçevesinde modellemektir. Tez ile birlikte, sipariş ve stok gibi altsüreçlerin veritabanı ve web servislerini içeren bir uygulaması da gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, yedek parça tedarik sektörüne servis odaklı ve modern bir yaklaşım sunuldu. Yeni bir çözüm önerisi ve akademik araştırma literatüre kazandırıldı ve tedarik zinciri yönetimindeki bütün rolleri kapsayan servis odaklı kapsamlı bi çözüm sunuldu. Tüm bunlara ek olarak, mevcut çözümlerin karşılaştırmalarının, anket sonuçlarının ve kavramların önceki ve sonraki değerlerinin karşılaştırmaları ve istatiktiksel değerlendirmeleri de eklendi.
  • Article
    Citation Count: 0
    Exploring the Landscape of e-Government Maturity Models: Insights from Systematic Mapping Study and Comparative Analysis
    (Association for Computing Machinery, 2024) Okan, Aylin Akça; Information Systems Engineering
    e-Government Maturity Models are essential tools for governments to assess and improve their e-government capabilities, performance, and impact. This article offers a pioneering systematic mapping study and comparative analysis of e-Government Maturity Models proposed between 2010 and 2022, marking a significant stride in the realm of e-government research. The review focuses on these recent models and compares their approaches, frameworks, and dimensions. Previous comparison research studies conducted before 2010 are also reviewed to provide an inclusive context for understanding the evolution and advancement of e-government maturity models. The study is the first to systematically map and compare e-Government Maturity Models proposed in recent years, also comparing with the previous decade.Employing a mixed-methods approach, this article meticulously dissects and contrasts various models, shedding light on the evolution, strengths, and weaknesses of e-government maturity frameworks over more than a decade. The research contributes to the literature by revealing underlying discrepancies in current models and proposing a synthesized perspective that integrates technological advancements and administrative strategies, providing insights into opportunities for future research and practice. The findings of the study can be used to develop a new generation of e-government maturity models that are more comprehensive and relevant to the current needs of governments. © 2024 Copyright held by the owner/author(s). Publication rights licensed to ACM.